Kaza Sırasında Yapılması Gerekenler

Blog Post Thumbnail 1

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) verilerine göre ülkemiz trafik kazası oranlarında 2017 yılı itibari ile Avrupa ikincisidir. Bu üzücü tablonun meydana gelmesinde en önemli etkneler trafik kurallarına uymamak, dikkatsizlik, uykusuzluk, acele etmek gibi nedenlerdir. Böyle bir tabloyu görmeyi elbette hiç kimse istemez, ancak başımıza gelebilecek her hangi bir trafiz kazası olayında bilmemiz gereken noktalar vardır.

Öncelikle kazanın durumu tahlil edilmelidir. Bunun için:

Kaza tek taraflı mı, birden fazla taraflı mı?
Kaza sırasında ölü veya yaralı var mı?
Kazanın mahali neresi
Bu maddlerin hızlıca gözden geçirilmesi ile kazanın durumuna göre yol haritası çizilir. Şu şekilde özetlersek:

Yaralamalı trafik kazalarında ilk önceliğimiz yol ve can güvenliğini sağlamak ve yaralılara ilk müdahaleyi yapmaktır. Unutmayın kaza sırasında alınmayan güvenlik tedbirlerinden dolayı başka kazalar meydana gelebilir.  Vakit kaybetmeden 112 Çağrı merkezi aranmalı ve bölgeye yardım çağrılmalıdır.  İnsan olmanın bir gereği olarak kazaya kendimiz karışmasak bile yardım etmeli ve yardım çağrısında bulunmalıyız. Günümüzde kolluk, ambulans gibi numaralar 112 çatısı altında birleştirilmiştir. Kaza esnasında soğukkanlılığımızı korumak, içerisinde bulunduğumuz durumu acil yardım merkezine doğru ve net olarak anlatmak kaza sonrası müdahaleyi hızlandıracaktır. Olay yerine gelen kolluk kuvvetlerince tarafların alkol raporu alınacak, resmi trafik kaza tespit tutanağı tanzim edilecektir. Yaralanmanın bir sonucu olarak adli soruşturma başlatılacak bu yüzden tarafların ifadelerine ihtiyaç duyulacaktır. Trafikte her zaman yanımızda sürücü belgemiz, araç ruhsatımız, sigorta ve kasko belgelerimiz bulunmalıdır.
Maddi hasarlı trafik kazalarında ise taraflar kendi aralarında uzlaşma yoluna gitmeli ve kaza tespit tutanağı tanzim edilmelidir. Yine aracımızda kaza tespit tutanağı bulundurulmalıdır. Eğer taraflar anlaşamıyorsa kolluk kuvvetleri çağrılmalıdır. Oluşabilecek kaza sonucu araçlar mümkünse yerinden oynatılmamalıdır. Kaza sonrası yanımızda bulunan telefon bulunan telefon veya fotoğraf makinesi ile olay mahali, araçların cadde veya sokak üzerindeki konumu, araç plakaları çekilerek dosyaya eklenmesi ekspertiz işlemlerinde kolaylık sağlayacaktır.  Kaza tespit tutanağını online olarak doldurabileceğiniz platformlar mevcuttur.

Kaza tespit Tutanağını Nereden Temin Edebilirim?
Kaza tespit tutanağını sigorta şirketlerinden, kırtasiyelerden temin edebilir, internetten indirebilirsiniz. Ayrıca android ve ios marketlerden kaza tutanağı düzenleyebileceğiniz programlar indirebilirsiniz. Örneğin Mobil Kaza Tutanağı , Cep Tutanak

Karşı Taraf Kaçarsa Ne Yapmalıyım?
Kazaya karışan taraflardan birinin veya birkaçının olay yerinden kaçması halinde kolluk kuvvetlerine haber verilmelidir. Kaza esnasında karşı aracın plakasının tespiti çok önemlidir. Eğer plaka tespit edilemediyse aracın rengi, modeli, markası, ayırt edici özellikleri olay yerine gelecek trafik ekiplerine bildirilmelidir. Yine bu süreçte etrafta bulunan mobese ve diğer güvenlik kameralarının tespiti, kazaya tanık olanların tespiti önemlidir.

Kaza Tespit Tutanağının Düzenlenmeyeceği Durumlar

Taraflar arasında anlaşmanın  sağlanamaması
Sürücünün yaşının küçük olması
Sürücü belgesi veya yeterli sürücü belgesi olmaması
Alkol veya akıl sağlığı şüphesinin varlığı
Kazada kamu kurumlarına ait eşyalarda veya üçüncü kişilerde zarar oluşması
Kaza sırasında ölüm veya yaralanma hali
Kaza Tespit Tutanağını Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tutanağın okunaklı ve anlaşılır olması
Tutanağa her iki tarafın imza atması
Tutanaktaki araç ve şahıs bilgilerinin doğru yazılması
Çarpmanın meydana geldiği bölge (sağ ön tampon, arkadan, yandan vb. ) açıkça işaretlenmelidir.
Araçların kaza sırasındaki pozisyonu veya yönü acıkça belirtilmelidir.
Kazanın meydana geldiği tarih, saat ve konum acıkça belirtilmelidir.
Her iki tarafta birer nüsha almalıdır.